Vergrendelde bestanden of computers bevrijd door losgeld te betalen

Vergrendelde bestanden of computers bevrijd door losgeld te betalen

Bij een cryptoware-infectie, of ransomware besmetting, veroorzaakt door bijvoorbeeld te klikken op een kwaadaardige e-mail een site, of banners worden uw bestanden op de computer versleuteld. Vervolgens wordt door cybercriminelen losgeld gevraagd voor de ontsleutelingscode. Tot die tijd is de computer of bestanden daarop niet meer toegankelijk.

Deze Ransomware is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer (of gegevens die erop staan) blokkeert en u vervolgens geld vraagt om de computer weer te ‘bevrijden’. Betalen blijkt echter niet (altijd) tot ontsluiting van de computer te leiden, zo waarschuwt de Nederlandse overheid.

Gijzeling van alle bestanden
Houd rekening met het feit dat alle gekoppelde bestanden, of die waartoe u rechten heeft, kunnen worden versleuteld. Zo hebben wij een geval gehad waarbij de besmetting werd geactiveerd door een mail op de mobiele telefoon, waarna de bestanden op de server werden vercijferd, de bestanden van collega’s die u rechten hadden toegekend en ook alle bestanden op DropBox.

Wie slachtoffer is geworden van ransomware, doet er goed aan om aangifte te doen bij de politie. De politie adviseert om hiervoor een afspraak te maken met het wijkteam en van tevoren aan te geven dat het om cybercrime gaat, zodat de juiste experts beschikbaar zijn.

Besmetting voorkomen
Besmetting is niet volledig te voorkomen. Soms raken computers besmet via een reguliere website, die door criminelen is gehackt. Wij adviseren u maatregelen te nemen en de volgende punten te gebruiken als checklist:

• Gebruik actuele software.
• Gebruik altijd een up-to-date antivirusprogramma.
• Gebruik een firewall.

• Maak geavanceerde back-ups.
• Bewaar back-ups extern, op een apparaat zonder (ingelogde) verbinding.
• Bescherm lokale backup bestanden.
• Configureer Secure File Sync.

• Surf veilig op het internet indien aangesloten of ingelogd op (externe) opslagmedia.
• Open geen bijlagen van verdachte e-mails.
• Download en installeer geen gehackte (illegale) software.

Assistentie van onze Anti-Virus Service
Bel ons voor een afspraak indien u meer wilt weten of indien u assistentie nodig heeft.
Wij kunnen u in een gratis advies informeren over:

1. besmetting door ransomware voorkomen
2. handelen bij besmetting
3. bevrijden van geblokkeerde bestanden of systemen

Wij kunnen u ook assisteren bij de uitvoering van methodes voor het voorkomen en oplossen van virusaanvallen tegen een vast tarief.

Bron: www.wikipedia.nl, www.politie.nl